Hvordan får du enkelt ut alle typer maling fra teppet?

12 June, 2024

Hvordan får du enkelt ut alle typer maling fra teppet?

Vi har alle blitt fanget i virvelvinden av kreativitet, pensel i hånden, bare for å se ned i forferdelse over en fersk malingsprut på teppet. Uansett om det er vannbasert, oljebasert eller tørket, kan slikt søl være et vedvarende mareritt. Det er viktig å handle raskt, for ferskt søl er lettere å håndtere enn tørket. 


Hvis det ikke blir tatt hånd om, kan malingen sette seg dypt i teppefibrene, noe som gjør det vanskelig å fjerne. Hver type har sine egne utfordringer, men noen få smarte grep kan hjelpe deg med å fjerne selv de mest gjenstridige flekkene. La oss dykke ned i noen tips og triks for å takle disse irriterende malingsflekkene.

Begynn med å fjerne overflødig maling fra teppet

  • Handle raskt! Hvis du fjerner overflødig maling med en gang, unngår du dypere flekker.

  • Bruk en skje eller en sløv kniv til å skrape forsiktig av den våte malingen, og unngå å spre den.

  • Vær forsiktig så du ikke sprer den. Dup, ikke gni, med et papirhåndkle for å tørke opp den gjenværende malingen.

  • Hvis malingen har tørket, kan du bruke en liten klatt vann eller løsemiddel for å myke den opp først. 

Slik får du vannbasert maling ut av teppet


H3: Hva du trenger

  • Kittkniv

  • Latekshansker

  • Varmt vann

  • Sprayflaske

  • Flytende oppvaskmiddel

  • Ren hvit klut eller tørkepapir

Skrap bort overflødig maling

Skrap forsiktig bort overflødig maling med en skje eller en sløv kniv. Arbeid utenfra og inn for å hindre spredning. Unngå å trykke for hardt for å unngå å skade teppefibrene. Tørk av området med et papirhåndkle for å samle opp eventuell løs maling før du går videre til neste trinn.

Spray med vann

Spray malingsflekken lett med lunkent vann for å holde den fuktig. Vær forsiktig så du ikke bløter ned teppet, da for mye vann kan spre flekken. Bruk en sprayflaske for å få en jevn tåke, og la det sitte i et minutt for å løsne malingen.

Bland sammen like deler varmt vann og flytende oppvaskmiddel

Bland sammen like deler varmt vann og flytende oppvaskmiddel i en liten bolle eller beholder til det er godt blandet. 

Oppvaskmiddelet vil bidra til å bryte ned og løfte malingen fra teppefibrene, mens det varme vannet vil bidra til å aktivere rengjøringskraften. 

Påfør løsningen på flekken

Påfør vaskemiddelet forsiktig på flekken med en ren klut. Dup på området, og sørg for at det er grundig dekket uten å bløte opp teppet. La det virke i noen minutter for å bryte ned malingen, og tørk deretter med et papirhåndkle.

Fukt med varmt vann

Skyll området med varmt vann for å fjerne eventuelle rester av vaskemiddel og maling. Bruk en ren klut til å tørke opp fuktigheten, og pass på at teppet ikke blir gjennomvåt. Gjenta om nødvendig, og la deretter området lufttørke helt for å fullføre jobben.

Slik får du oljebasert maling ut av teppet

Hva du trenger

  • Latekshansker

  • Kittkniv

  • Svamp eller ren, hvit klut

  • Malingstynner eller terpentin

  • Flytende oppvaskmiddel

  • Varmt vann

  • Sprayflaske

Skrap bort overflødig maling

Skrap bort inntørket eller overflødig maling med en plastskrape eller en sløv kniv. Løft forsiktig bort så mye maling som mulig uten å presse den dypere inn i teppefibrene. Dette forbereder teppet for videre rengjøring.

Spray med vann

Spray malingsflekken med vann for å holde den fuktig. Dette bidrar til å myke opp tørket maling, slik at den blir lettere å fjerne. Bruk en sprayflaske for å kontrollere vannmengden og unngå å spre flekken ytterligere.

Påfør malingsfortynner

Påfør tynner med en ren klut, og dupp forsiktig for å unngå spredning. Arbeid utenfra og inn, og la tynneren trekke i noen minutter. Dette løsner malingen, slik at den blir lettere å tørke bort.

Påfør oppvaskmiddel

Bland oppvaskmiddel med lunkent vann. Dup løsningen på malingsflekken med en ren klut. Tørk forsiktig, men unngå å gni. Fortsett til flekken går bort. Skyll med rent vann og tørk med en klut. 

Skyll og gjenta om nødvendig

Skyll det flekkete området med lunkent vann, og tørk det deretter forsiktig med tørkepapir. Hvis malingen sitter igjen, gjentar du prosessen til den er fjernet. Tålmodighet er nøkkelen; noen ganger tar det flere forsøk før flekken er helt borte.

Slik fjerner du inntørket maling fra teppet

Hva du trenger

  • Latekshansker

  • Kittkniv

  • Malingstynner eller terpentin

  • Svamp eller ren, hvit klut

Bryt opp overflødig maling

Skrap forsiktig av så mye overflødig maling som mulig med en sløv kniv eller skje. Unngå aggressiv skraping for å unngå å skade teppefibrene.

Fortsett deretter med en målrettet rengjøringsmetode for å fjerne de gjenværende malingsrestene.

Skrap av malingen

Når du har brutt opp de inntørkede malingsklumpene, bruker du en sløv sparkelkniv eller en gammel smørkniv til å skrape og løfte av så mye som mulig av den resterende inntørkede malingen. 


Arbeid sakte og forsiktig, og vinkl kniven for å unngå å skade teppefibrene. Jo mer inntørket maling du kan fjerne, desto enklere blir den endelige rengjøringen.

Påfør tynner eller terpentin

Påfør tynner eller terpentin med en ren klut eller svamp. Dup det berørte området forsiktig, slik at løsemiddelet trenger inn i malingen og myker den opp slik at den blir lettere å fjerne. Vær forsiktig så du ikke overmetter teppet.

Skyll

Etter at du har behandlet området, skyller du teppet grundig med rent vann. Bruk en fuktig klut eller svamp til å tørke området forsiktig, og sørg for at alle spor av maling og rengjøringsmiddel fjernes. La teppet lufttørke helt.

Ofte stilte spørsmål

Maling kan vanligvis ikke vaskes ut av teppet i vaskemaskinen på grunn av at malingen er klebende. I stedet er det best å behandle flekken umiddelbart med egnede rengjøringsmidler og -metoder.

Ulike væsker kan effektivt fjerne maling fra tepper, inkludert løsemidler som white spirit, tynner eller terpentin, samt vannbaserte løsninger med oppvaskmiddel eller eddik for mer skånsomme flekker.

Selv om eddik kan være effektivt for å fjerne noen typer maling flekker fra teppe, er det ikke sikkert det fungerer i alle situasjoner. Det brukes best til vannbasert maling og bør testes på et lite, lite iøynefallende område først.

Med kjærlig hilsen
Fra Morgenland-teamet

Gå til butikken